DIA potraviny sa od bežných potravín líšia predovšetkým v ich zložení, ktoré je upravené tak, aby mali nízky obsah jednoduchých cukrov a boli vhodné pre ľudí s diabetom alebo tých, ktorí si strážia hladinu glukózy v krvi. Tieto produkty často obsahujú alternatívne sladidlá, menej sacharidov a nižší glykemický index.
Produkt | Bežná verzia (100 g) | DIA verzia (100 g) |
---|---|---|
Čokoláda | Energia: 550 kcal Sacharidy: 55 g Z toho cukry: 50 g |
Energia: 450 kcal Sacharidy: 30 g Z toho cukry: 0 g Sladidlo: Maltitol |
Sladidlo vs. Cukor | Bežný cukor (sacharóza) Kalórie: 400 kcal Glykemický index: 65 |
Stévia / Erytritol Kalórie: 0-20 kcal Glykemický index: 0-1 |
Sušienky (keks) | Energia: 480 kcal Sacharidy: 70 g Z toho cukry: 30 g |
Energia: 350 kcal Sacharidy: 40 g Z toho cukry: 2 g Sladidlo: Stévia, Erytritol |
Pre ľudí s diabetom alebo tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukrov, predstavujú DIA potraviny bezpečnejšiu alternatívu. Umožňujú si vychutnať sladké chute bez rizika prudkého zvýšenia glukózy v krvi. Navyše, vhodné sú aj pre ľudí, ktorí chcú znížiť energetický príjem alebo sa stravovať zdravšie.
Aj keď DIA potraviny neobsahujú cukor, nemali by sa konzumovať vo veľkých množstvách. Niektoré sladidlá, ako maltitol či xylitol, môžu vo väčších dávkach spôsobovať tráviace ťažkosti (nadúvanie, hnačky). Okrem toho môžu obsahovať viac tukov alebo iných zložiek na zlepšenie chuti a textúry.
DIA potraviny sú výborným riešením pre ľudí, ktorí potrebujú obmedziť príjem cukrov, no treba si ich vyberať s rozumom a čítať zloženie. V kombinácii s vyváženou stravou môžu byť užitočnou súčasťou zdravého životného štýlu.