DIApotraviny.sk

V čom sa DIA potraviny líšia od bežných potravín

DIA potraviny sa od bežných potravín líšia predovšetkým v ich zložení, ktoré je upravené tak, aby mali nízky obsah jednoduchých cukrov a boli vhodné pre ľudí s diabetom alebo tých, ktorí si strážia hladinu glukózy v krvi. Tieto produkty často obsahujú alternatívne sladidlá, menej sacharidov a nižší glykemický index.

Hlavné rozdiely medzi DIA a bežnými potravinami

Porovnanie vybraných DIA a bežných potravín

Produkt Bežná verzia (100 g) DIA verzia (100 g)
Čokoláda Energia: 550 kcal
Sacharidy: 55 g
Z toho cukry: 50 g
Energia: 450 kcal
Sacharidy: 30 g
Z toho cukry: 0 g
Sladidlo: Maltitol
Sladidlo vs. Cukor Bežný cukor (sacharóza)
Kalórie: 400 kcal
Glykemický index: 65
Stévia / Erytritol
Kalórie: 0-20 kcal
Glykemický index: 0-1
Sušienky (keks) Energia: 480 kcal
Sacharidy: 70 g
Z toho cukry: 30 g
Energia: 350 kcal
Sacharidy: 40 g
Z toho cukry: 2 g
Sladidlo: Stévia, Erytritol

Prečo si vybrať DIA potraviny?

Pre ľudí s diabetom alebo tých, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukrov, predstavujú DIA potraviny bezpečnejšiu alternatívu. Umožňujú si vychutnať sladké chute bez rizika prudkého zvýšenia glukózy v krvi. Navyše, vhodné sú aj pre ľudí, ktorí chcú znížiť energetický príjem alebo sa stravovať zdravšie.

Na čo si dať pozor?

Aj keď DIA potraviny neobsahujú cukor, nemali by sa konzumovať vo veľkých množstvách. Niektoré sladidlá, ako maltitol či xylitol, môžu vo väčších dávkach spôsobovať tráviace ťažkosti (nadúvanie, hnačky). Okrem toho môžu obsahovať viac tukov alebo iných zložiek na zlepšenie chuti a textúry.

Záver

DIA potraviny sú výborným riešením pre ľudí, ktorí potrebujú obmedziť príjem cukrov, no treba si ich vyberať s rozumom a čítať zloženie. V kombinácii s vyváženou stravou môžu byť užitočnou súčasťou zdravého životného štýlu.