DIApotraviny.sk

DIA potraviny: Podrobná analýza slovenského a českého trhu

DIA potraviny (diabetické potraviny) sú špeciálne upravené potraviny určené predovšetkým pre ľudí, ktorí musia kontrolovať príjem cukrov - najmä pre diabetikov (cukrovkárov). Ich cieľom je nahradiť klasický cukor vhodnejšími sladidlami a znížiť tak glykemický index a obsah sacharidov v jedle. Vďaka tomu pomáhajú predchádzať prudkému zvýšeniu hladiny glukózy v krvi po najedení, čo je pre diabetikov kľúčové. Okrem diabetikov však DIA výrobky môžu využiť aj ľudia s inzulínovou rezistenciou, s prediabetickým stavom alebo tí, ktorí chcú obmedziť cukor a kalórie v strave.

Čo sú DIA potraviny a aké majú charakteristiky?

DIA potraviny zahŕňajú rôzne potravinárske výrobky, ktoré neobsahujú pridaný rafinovaný cukor alebo ho obsahujú len minimálne množstvo. Namiesto neho sú sladené náhradnými sladidlami - môžu to byť prírodné nekalorické sladidlá (napr. stévia), polyoly čiže cukrové alkoholy (erytritol, xylitol, maltitol a i.), alebo intenzívne umelé sladidlá (aspartám, sukralóza a pod.). Tieto sladidlá dodávajú sladkú chuť, no majú nízky alebo nulový obsah kalórií a glykemický index. V praxi to znamená, že konzumácia DIA potravín nespôsobuje také výrazné výkyvy glykémie ako bežné sladké jedlá plné cukru.

Typické DIA výrobky neobsahujú sacharózu (repný cukor) ani glukózu; namiesto nich môžu byť sladené napríklad stéviou, erytritolom, xylitolom či fruktózou. Dôležité je poznamenať, že nie všetky DIA potraviny sú automaticky “zdravé” - hoci neobsahujú cukor, môžu obsahovať iné zložky v nevhodnom množstve (napríklad priveľa tukov alebo umelých prísad na vylepšenie chuti a konzistencie). Preto je vždy potrebné všímať si celkové zloženie výrobku, nielen absenciu cukru.

Legislatívny rámec (SK, CZ, EÚ)

V minulosti existovala v EÚ osobitná kategória “potraviny pre diabetikov” (dietetické potraviny určené pre osoby s poruchou metabolizmu sacharidov). Od 20. júla 2016 však táto kategória bola zrušená - Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 609/2013 odstránilo osobitné požiadavky na potraviny pre diabetikov z legislatívy, keďže chýbal vedecký základ pre špecifické zloženie týchto výrobkov. Odvtedy sa “dia potraviny” považujú za bežné potraviny a podliehajú všeobecným predpisom o potravinách.

V súlade s týmto európskym trendom upravili svoje predpisy aj Slovensko a Česko. Napríklad v ČR už od roku 2012 legislatíva oficiálne nepozná pojem “dia” ako označenie potravín pre diabetikov. Dnes platí zákaz označovať potraviny výrazmi ako “dia” či odvodenými slovami naznačujúcimi vzťah k diabetu (napr. v názve výrobku). Taktiež je zakázané na obale tvrdiť, že výrobok je “diétny/dietetický” v zmysle pre diabetikov - také označenie sa považuje za zavádzajúce, pretože neexistujú jednotné kritériá, ktoré by taký výrobok musel spĺňať a diabetikovi môže navodiť mylný pocit bezpečia.

Výrobca smie uviesť nanajvýš tvrdenie typu “vhodné aj pre diabetikov”, ale len vtedy, ak je to pravdivé vzhľadom na celkové zloženie a energetickú hodnotu produktu. Samotná absencia sacharózy totiž nezaručuje vhodnosť pre diabetikov - dôležitý je obsah všetkých sacharidov a kalórií. Odporúča sa zároveň uviesť informáciu o tzv. výmenných jednotkách sacharidov, aby spotrebiteľ (diabetik) vedel, aké množstvo výrobku predstavuje jednu výmennú jednotku (štandardne množstvo obsahujúce 10 g sacharidov). V praxi teda dnešní výrobcovia často označujú takéto produkty slovami ako “bez pridaného cukru” alebo “s nízkym obsahom cukru” namiesto bývalého označenia “dia”. V obchodoch ešte možno naraziť na oddelenia či police ľudovo nazývané “dia kútiky”, kde sú sústredené potraviny bez cukru a pre diabetikov, hoci oficiálne sa už takto neoznačujú.

Kategórie DIA produktov (príklady z trhu)

DIA alternatívy dnes existujú v mnohých potravinárskych kategóriách. Na slovenskom a českom trhu nájdeme napríklad tieto druhy produktov určených (nielen) pre diabetikov:

Vyššie uvedené príklady ilustrujú, že takmer pre každý typ potraviny existuje alternatíva vhodná pre diabetikov. Na trhu pôsobia ako špecializované firmy zamerané na zdravú výživu či diabetické produkty, tak aj veľkí výrobcovia, ktorí majú vo svojom portfóliu verzie “bez cukru” popri bežných výrobkoch. Napríklad veľké obchodné reťazce majú často vlastné značky diabetických výrobkov (v minulosti napr. COOP Jednota predávala radu “Coop Dia” čokolád a džemov). Dôležité je však vždy čítať zloženie a posudzovať výrobok komplexne, nielen podľa nápisu na prednej strane obalu.

Porovnanie DIA potravín s bežnými potravinami

Aké rozdiely môžeme pozorovať medzi diabetickými potravinami a ich bežnými náprotivkami? Nižšie uvádzame porovnanie z hľadiska zloženia, ceny, chuti a dostupnosti:

Aspekt DIA potraviny Bežné potraviny
Zloženie a výživová hodnota Neobsahujú pridaný cukor; sladené sú náhradnými sladidlami (stévia, polyoly, príp. umelé sladidlá). Majú výrazne nižší obsah rýchlo vstrebateľných sacharidov a zvyčajne nižší glykemický index - po konzumácii nespôsobujú prudký vzostup hladiny cukru v krvi. Často však môžu obsahovať viac tuku (na zabezpečenie chuti) alebo rôzne prídavné látky, aby sa vyrovnala absencia cukru. Obsahujú bežný cukor (sacharózu, glukózu) a často aj vysoký podiel jednoduchých sacharidov (škroby, sirupy). Glykemický index býva vyšší - po zjedení rýchlo zvyšujú glykémiu. Na dosiahnutie sladkej chuti a dobrej konzistencie sa spoliehajú na cukor a tuk v prirodzenej forme, takže spravidla neobsahujú toľko umelých náhrad a náhradných sladidiel. Energetická hodnota môže byť vysoká kvôli obsahu cukru.
Cena DIA výrobky bývajú spravidla drahšie než bežné potraviny. Ide o špecializovaný tovar s menším odberateľským trhom a nákladnejšími ingredienciami (napríklad prírodné sladidlá sú drahšie než cukor). Cena diabetických verzií čokolád, pečiva či džemov môže byť aj dvojnásobná oproti klasickým variantom. Spotrebitelia by preto mali zvážiť ich výber a frekvenciu konzumácie aj z hľadiska rozpočtu. Bežné potraviny sú masovo vyrábané a ich suroviny (cukor, múka atď.) sú lacné, preto ich cena býva nižšia. Sladené nápoje, sušienky či sladkosti s cukrom často kúpite výhodnejšie než ich “dia” alternatívy. Všeobecne platí, že za bežnú verziu potraviny zaplatíte menej, keďže nejde o špeciálny dietetický produkt.
Chuť a konzistencia Kvalitné DIA potraviny sa chuťovo približujú bežným - napríklad čokolády sladené maltitolom alebo stéviou majú veľmi podobnú chuť ako tie s cukrom. Môžu však mať ľahko odlišnú chuťovú “stopu” kvôli použitému sladidlu (napr. stévia zanecháva mierne horkastý tón, xylitol chladivý pocit na jazyku). Konzistencia môže byť iná, najmä pri pečení: koláče bez cukru môžu byť hutnejšie alebo menej zlatisté (cukor prispieva k zhnednutiu a nadýchanosti). Niektoré DIA sladkosti obsahujú viac tuku, čo ovplyvňuje textúru - napríklad dia sušienky môžu byť mastnejšie. Bežné potraviny majú tradičnú sladkú chuť vďaka cukru, na ktorú sú konzumenti zvyknutí. Konzistencia býva optimálna - cukor zaisťuje mäkkosť pečiva, krémovú textúru zmrzlín či chrumkavosť keksov. Pri bežných výrobkoch nie je prítomná pachuť náhradných sladidiel. Napríklad klasická kola sladená cukrom má inú (mnohými preferovanú) chuť než dietetická kola so sladidlami. Celkovo sú však rozdiely v chuti subjektívne a mnohí ľudia si na DIA produkty postupne zvyknú.
Dostupnosť DIA produkty nie sú dostupné v každej predajni potravín, ale vo väčších supermarketoch zvyčajne existuje oddelenie so zdravou výživou alebo “dia kútik”, kde ich nájdeme pohromade. Predávajú sa aj v lekárňach (najmä diabetické čaje, sladidlá, výživové doplnky) a v obchodoch so zdravou výživou. Stále obľúbenejšie je nakupovať diabetické potraviny online - existujú špecializované e-shopy (napr. Diabetik.cz, DiaPotraviny.sk) ponúkajúce široký sortiment. Celkovo je dostupnosť dobrá v mestách a vo väčších obchodoch, na vidieku či v malých predajniach môže byť výber obmedzený. Bežné potraviny sú ľahko dostupné prakticky všade - od malých potravín na rohu až po hypermarkety. Nie sú odkázané na špeciálne sekcie, keďže ide o štandardný sortiment. Spotrebiteľ si môže klasické sladké aj slané výrobky kúpiť v ktoromkoľvek obchode s potravinami. Široká dostupnosť je jednou z výhod konvenčných potravín oproti špecializovaným DIA produktom.

Poznámka: Vyššie uvedené porovnanie je všeobecné. Kvalita a zloženie konkrétnych výrobkov sa môžu líšiť - napríklad niektoré “fitness” alebo “wellness” potraviny môžu mať parametre podobné diabetickým (nízky cukor, vysoká vláknina), hoci nie sú tak označené. Vždy preto platí, že je potrebné čítať etikety a všímať si obsah sacharidov, tukov a kalórií.

Prínosy DIA potravín pre diabetikov

DIA potraviny vznikli primárne preto, aby uľahčili život ľuďom s cukrovkou. Ich najväčším prínosom je, že umožňujú diabetikom vychutnať si obľúbené jedlá a maškrty bez výrazného ovplyvnenia hladiny cukru v krvi. Nahradením bežného cukru sladidlami odstránili problém prudkej hyperglykémie po sladkom jedle. V praxi si teda diabetik môže “bezpečnejšie” dopriať napríklad kúsok čokolády, sušienku či džem, ktoré by inak kvôli cukru boli tabu - diabetické verzie týchto pochúťok nespôsobia také prudké výkyvy glykémie.

Pre diabetikov 1. aj 2. typu predstavujú DIA výrobky možnosť, ako si spestriť jedálniček a zároveň dodržiavať diétny režim. Najmä pri cukrovke 2. typu, ktorá často súvisí aj s nadváhou, je prínosom znížená energetická hodnota niektorých DIA potravín. Ak sú sladené neenergetickými sladidlami (napr. stéviou či aspartámom), nepridávajú kalórie navyše - to pomáha pri kontrole hmotnosti. Diabetické nápoje alebo dezerty s náhradnými sladidlami tak umožnia uspokojiť chuť na sladké bez toho, aby pacient prijal množstvo “prázdnych” kalórií z cukru.

Z hľadiska liečby cukrovky môžu DIA potraviny prispieť k lepšiemu udržaniu stabilnej glykémie, čo znižuje riziko akútnych hyperglykemických stavov aj dlhodobých komplikácií diabetu. Samozrejme, nejde o žiaden “zázračný liek” - diabetik si aj pri konzumácii DIA výrobkov musí strážiť množstvo prijatých sacharidov. Avšak tieto potraviny výrazne rozširujú možnosti jedálnička. Diabetik nie je ochudobnený o sladké chute - môže si dať koláč z dia pekárne či keksík bez cukru ku káve, čo má aj pozitívny psychologický efekt. Dodržiavanie diabetickej diéty je vďaka dostupnosti špecializovaných potravín udržateľnejšie, keďže pacient nemusí mať pocit výrazného obmedzenia.

Za zmienku stojí aj to, že mnohé “dia” verzie potravín bývajú obohatené o vlákninu alebo majú vyšší podiel celozrnných zložiek (napr. dia chlieb, sušienky s otrubami). Vyšší obsah vlákniny taktiež pomáha spomaliť vstrebávanie sacharidov a prispieva k lepšej kontrole glykémie. Celkovo možno povedať, že vhodne zvolené diabetické výrobky môžu byť súčasťou diétnych opatrení pri cukrovke a uľahčiť dosahovanie odporúčaného príjmu sacharidov bez nadbytočného cukru.

Výhody a nevýhody DIA potravín pre zdravých ľudí

Výhody pre nediabetických spotrebiteľov

Z vyššie uvedeného vyplýva, že diabetické potraviny nemusia byť určené výlučne chorým - svoje miesto si našli aj u širšej verejnosti, ktorá hľadá alternatívy s nižším obsahom cukru. V mnohých prípadoch platí, že čo prospieva diabetikovi (napr. menej cukru, viac vlákniny), môže prospieť aj zdravému človeku ako prevencia civilizačných ochorení.

Nevýhody a riziká (pri dlhodobom užívaní)

Summa summarum, ak človek nemá zdravotný dôvod vyhýbať sa cukru, nemal by považovať diabetické potraviny za automaticky lepšiu voľbu. Často je rozumnejšie dať si bežnú kvalitnú potravinu v primeranom množstve než náhradu s umelými prísadami. Na druhej strane, pre tých, čo chcú alebo potrebujú obmedziť cukor, môžu byť dia produkty dobrým sluhom - len ich nesmieme zneužiť na to, aby sme ich potom jedli neobmedzene.

Praktické odporúčania pre spotrebiteľov

Na záver ponúkame niekoľko užitočných rád, ako pristupovať k DIA potravinám z hľadiska zdravého stravovania a výberu správnych produktov:

DIA potraviny prinášajú množstvo výhod pre tých, ktorí potrebujú alebo chcú obmedziť cukor - od lepšej kontroly glykémie cez širší výber pochúťok až po podporu chudnutia. Na slovenskom a českom trhu dnes nájdeme bohatú ponuku takýchto výrobkov, od sladkostí cez pečivo až po nápoje. Je však dôležité pristupovať k nim informovane a s mierou. Pre diabetikov sú výbornou pomôckou v liečbe, no nenahrádzajú disciplínu v stravovaní. Pre zdravých môžu byť zaujímavým spestrením, ale nie nevyhnutnosťou. Vždy platí - rozhodujme sa podľa zloženia a vlastných potrieb. Vyvážená strava je základ a DIA potraviny v nej môžu mať svoje miesto, pokiaľ ich používame rozumne a na správny účel.